top of page

Et av de mest interessante områdene i nyere ernæringsforskning fokuserer på tarmen - nærmere bestemt hvilke typer mikroorganismer som er tilstede i tarmen.

Disse små organismene har stor effekt på den generelle helsen og har allerede blitt involvert i en rekke forhold, inkludert alt fra gastrointestinale lidelser til hjerte- og karsykdommer til astma.

Tarmmikrobiomet refererer til milliarder av levende bakterier mennesker har i tarmen, men det inkluderer også ting som sopp og virus.

Det anslås at tarmen inneholder omtrent 35 000 forskjellige bakteriestammer.

Flertallet finnes i tykktarmen men bakterier finnes også i spiserøret, magen og tynntarmen.

Tarmen refererer til stedet der maten fordøyes, metaboliseres og absorberes og hvor det skal leveres inn i cellene og gi kroppen energi.

Det som er viktig, er at den muliggjør fjerning av avfall. Denne prosessen med å bryte ned mat skaper bioaktive forbindelser som enten hjelper til med å bedre helsen vår eller den fører til betennelse. Dette igjen øker risikoen for sykdom.

 

Hva gjør tarmen vår?

Tarmhelsen vår har implikasjoner utover bare sunn fordøyelse. Tarmhelsen kan også regulere humøret vårt (gjennom serotoninproduksjon), immun respons og predisposisjon for vektøkning.

 

Tarmens totale overflateareal er omtrent på størrelse med en halv badminton bane eller størrelsen på en liten studioleilighet - det er derfor den har en så stor innvirkning på helsen vår!

Hva er det som påvirker tarmbakteriene våre?

Tarmmikrobiomet påvirkes av en rekke faktorer:

Babyer født via C-seksjon (keisersnitt) utsettes for færre stammer av bakterier sammenlignet med babyer som er født vaginalt.

Kosthold i barndommen: Ammende spedbarn utsettes for flere gunstige bakterier fra sine mødre enn babyer som kun får morsmelkerstatning. Samtidig er det interessant at bakteriene i morsmelk kan variere mye avhengig av mors helse, BMI, antibiotikabruk og diett.

Kosthold i voksen alder: Kosthold har en stor innvirkning på hvilke typer bakterier som trives. Til og med en kort diettendring har vist seg å endre tarmmikrobiomet vårt.

Bl.a. er kosthold som er plantebasert spesielt støttende for de gunstige organismene i tarmen vår.

 

Antibiotika virker ved å drepe bakterier.

Dette er effektivt når du er syk og trenger hjelp til å kvitte deg med dårlige bakterier, men de har også en tendens til å ødelegge de gode bakteriene.

Selv en dose av et ofte foreskrevet antibiotikum kan utslette mikrobielt mangfold i opptil en måned.

Selvfølgelig er antibiotika nødvendig, men husk å gi tarmen litt ekstra godsaker av det den trenger under en slik behandling.

 

Alder: Det tar opptil tre år for småbarn å kolonisere tarmen av mikrobiomer på samme måte som en voksen. Mikrobielt mangfold kan også reduseres etter 70 års alderen.

 

Stress: Selv korte perioder med stress har vist seg å endre tarmen mikrobiologi.

Hvordan kan du hjelpe de små microbene våre?

Du har sikkert hørt om probiotika før? - det er en fin måte å støtte tarmhelsen på.

Men prebiotika er en annen viktig kostholdsfaktor. Både probiotika og prebiotika hjelper tarmhelsen på forskjellige måter.

 

Her er hva du trenger å vite!

Probiotika: Bakterier som forbrukes gjennom dietten (eller med kosttilskudd) som hjelper til med å støtte tarmhelsen. Vanlige stammer inkluderer bifidobacterium og lactobacillus.

 

Mat kilder: Kefir, tempeh, kimchi, yoghurt

Fordeler: Redusert risiko for depresjon, økt følelse av lykke

Støtt sunn aldring:

Prebiotika: Spesielle fiberkilder som gjæres i tarmen, og som skaper gunstige bioaktive forbindelsee.

 

Mat kilder: Jordskokker, purre, cikoriarot, løk, quinoa, amarant

Fordeler: Redusert risiko for fedme og overvekt

 

Økt immunforsvar:

Øk produksjonen av kortkjedede fettsyrer, som øker absorpsjonen av kalsium og reduserer oksidativt stress.

Dette gir metthetsfølelse og kan støtte en sunn BMI.

Det vestlige kostholdet vårt er assosiert med dysbiose, en forstyrrelse i tarmbakteriene våre. En kombinasjon av probiotika og prebiotika som en del av vårt kosthold kan bidra til å oppnå riktig balanse mellom tarmbakterier for å få bedre helse og redusere betennelse.

Følg meg på Instagram her
bottom of page