top of page
microgreens.jpg

SPIRER DU?

Visste du at spirer består av den konsentrerte næringen fra frøet, og har et høyere innhold av mineraler og vitaminer enn ferdige utviklede planter?

Det finnes flere typer spirer, og mange gode grunner til hvorfor du bør innføre det i kostholdet ditt. Ikke bare kan det bidra med nye og gode smaker til et mangfold av ulike retter, men det er også proppfullt av næringsstoffer som kroppen har godt av.

Spirer inneholder også enzymer som er bra for fordøyelsen, og for å beholde disse er det å anbefale at man ikke varmebehandler spiren.

Tre spirer som bør innlemmes i det norske kostholdet er først og fremst: Brokkoli, Kløver og Reddik

Brokkolispirer:  anses som en komplett matkilde siden den inneholder alle de essensielle aminosyrene. Ifølge Helsekostopplysningen har brokkolispirer 50 ganger mer glukorafarin (Glucosinolate) enn den modne brokkolien, et stoff som har blodtrykksenkende virkning, og spirene kan derfor trolig beskytte mot hjerte-, karsykdom. De inneholder også mineralene kalium, kalsium, jern, magnesium, natrium, sink, fosfor, folsyre og svovel. I tillegg til vitaminene A, B, C, D, E og K.

Kløverspirer: en naturlig kilde til fiber og proteiner, faktisk kommer hele 70 prosent av alle kaloriene i denne spiren fra proteiner. I tillegg inneholder den mineraler som kalium, kalsium, jern, magnesium, natrium, sink, selen og fosfor, og vitamin A, B, C, D og K.

Reddikspirer: tynne hvite spirer med grønne blader, og en sprø konsistens. Med sin sterkt krydrete smak kan denne spiren «spice» opp enhver rett, og passer derfor godt i salater, woker og andre blandede retter. Den har et høyt innhold av C-vitamin, og inneholder fire ganger mer A-vitamin enn melk.

Bønnespirer:  er ekstremt lave i kalorier, rik på protein og nesten fettfri uten kolesterol eller natrium. De er fylt med ernæringsmessige enzymer, vitaminer og mineraler som kalsium, og gir en utmerket kilde til energibrukende karbohydrater.

De er også en verdifull kilde til antioxidant vitamin C, og er høy i folat, avhengig av hvilke spire du spiser. Folat er nødvendig for produksjon av DNA, røde blodlegemer og aminosyrer. Således er folat viktig for forebygging av anemi og fødselsskader. Det er spesielt kritisk for kvinner som er gravide. En kopp spire leverer 16% til 30% av RDA av folat, avhengig av hva spire du spiser!

Det er viktig å merke seg at ikke alle spirer er skapt like! Soy og mung bønnespirer er de mest næringsrike.

Slik dyrker du spirer selv

Spirer og mikrogrønt kan dyrkes i jord, eller i eller på ulike former for beholdere.

  • Forslag til spirer:

  • Brokkoli

  • Alfalfa

  • Mungobønner

  • Bukkehorn

  • Reddiker

  • Løk

  • Kornsorter som hvete, bygg, rug og havre

  • Linfrø

Spirene varierer selvfølgelig i smak mellom sortene men smaken avhenger også av når du høster dem. Noen spirer blir skarpere i smaken ettersom de vokser. Behag deg fram til din smak gjennom prøving (og litt feiling). 

Forberedelser

Dyrke uten jord:

Det å dyrke spirer er en inneaktivitet og en nyttig tidtrøyte i vintermånedene når livet utendørs står på pause. Men du kan gjerne holde på året rundt, husk bare at de trenger pleie og de tåler ikke at du reiser fra dem. Spirene vi snakker om her står ikke i jord  og er helt avhengig av vannet og forpleiningen du gir dem og temperaturen i rommet. Det vil si romtemp.  20 + .

Du kan kjøpe spesialdesignede spirebeholdere men et norgesglass eller lignende fungerer helt fint. Husk bare å holde beholderen ren når du begynner og pass på at vannet du serverer dem også er rent. Rydd en ledig plass på kjøkkenbenken og du er klar.

Spirene trenger luft: dekk til beholderen med en tynn duk som slipper inn luft og forhindrer at støv og skitt kommer inn. Gassbind eller utvaskede kjøkkenhåndklær fungerer. Det er viktig at filteret (som alt annet i denne prosessen) er helt rent så vask det på 90 grader først. Slå en strikk rundt så holder du det tett.

Slik gjør du det

  1. Hell cirka en spiseskje med frø i et glass og hell på rikelig med vann.

  2. La frøene stå i bløt natten over så de sveller. Større frø eller bønner kan gjerne stå et helt døgn

  3. Etter bløtleggingen siler du av alt vannet. Frøene blir liggende igjen i glasset.

  4. Fyll på med rent vann enda en gang og sil ut dette også.

  5. Sett glasset med frøene på et sted med indirekte lys en kort stund. Ikke i sola, de trenger ro.

  6. Fyll på med vann igjen og sil ut igjen og la det stå på kjøkkenbenken.

  7. Gjenta denne prosessen hver morgen og kveld i fire til seks dager inntil spirene har nådd den rette, spiselige størrelsen. Denne stadige skyllingen er nødvendig for å forhindre at bakteriekulturer slår seg til i glasset.

  8. Klar for servering, men vent : Skyll atter en gang spirene før du spiser dem og oppbevar dem i kjøleskap.

Hvor kjøper du frøene?

Du finner frø for spiselige spirer på de fleste hagesentre. Du kan også bestille dem på nettet hos f.eks:

  • Solhatt  (her får du økologiske frø)

Følg meg på Instagram her
bottom of page