top of page

Hvorfor trenger vi sunt fett?

 

Fett er det mest energirike næringsstoffet. Det er også det som gir mest stabil og jevn energi og påvirker ikke blodsukkeret ditt. Fett holder deg mett og det gir smak og konsistens til maten.

Fett trengs for å ta opp de fettløselige vitaminene A, D, E og K og enkelte fettløselige antioksidanter, og støtter også opptak av mineraler.

 

Grønnsaker bør alltid spises med fett!

Fettsyrer er en viktig bestanddel av hormoner og er med på å regulere hormonproduksjonen.

Fett rundt indre organer fungerer som isolasjon og støtpute og beskytter mot skader og slag. Underhudsfettet hjelper med å holde en jevn kroppstemperatur og beskytter mot kulde og hete.

Fett er viktige byggestener i cellemembranene, cellenes vegger. Cellemembranene sørger for transport av næringsstoffer og energi inn og ut av cellene og signalisering mellom celler.

Hjerne- og nerveceller trenger fett for å fungere optimalt.

Omega-3 og omega-6

De essensielle fettsyrene linolsyre og alfa-linolensyre fra henholdsvis omega-6 og omega-3 familien, er fettsyrer som kroppen ikke selv klarer å lage, men som vi er avhengig av å få i oss via kosten. Disse fettsyrene, og spesielt balansen mellom dem, har en viktig rolle når det gjelder forebygging og utvikling av sykdom.

Fett er det mest energirike næringsstoffet. Det er også det som gir mest stabil og jevn energi og påvirker ikke blodsukkeret ditt.

Fett stopper også sultfølelsen ved at magesekken din når den er tom produseres et hormon kalt ghrelin. Når magesekken strekkes sendes det signaler og ghrelin går ned. Resultatet er at du blir mett! Når du spiser fett og fettet kommer ned i tynntarmen utskilles det galle for å løse opp fettet. Galle signaliserer til kroppen din at fett kommer og det stimulerer til utskillelsen av et hormon kalt CCK (kolecystokinin). Dette er et metthetshormon somt forteller hjernen din at du er mett.

Fett trengs også for å ta opp de fettløselige vitaminene A, D, E og K og enkelte fettløselige antioksidanter, og støtter også opptak av mineraler. 

8 gode kilder til sunt fett som holder deg mett!

  • Avocado

  • Meierimør

  • Kokosfett

  • Ekstra virgin olivenolje

  • Fet fisk

  • Nøtter og frø

  • Kjøtt fra grassfødde dyr

  • Mørk sjokolade

Følg meg på Instagram her
bottom of page